Stellar

Hoe Attero de veiligheidskloof tussen operaties en kantoor heeft gedicht

Attero is een groot afvalverwerkingsbedrijf dat al meer dan 90 jaar toonaangevend is op de Nederlandse markt.
De 21 operationele sites zijn verspreid over het land en zetten afval om in energie en grondstoffen. Het bedrijf heeft meer dan 800 werknemers in dienst en verwerkt 3,5 miljoen ton afval per jaar.

Net als andere bedrijven in deze branche wordt Attero geconfronteerd met tal van veiligheidsuitdagingen. Een voorbeeld zijn branden door gasvorming in het afval. Dit veel voorkomende type incident brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee voor de medewerkers en voor aangrenzende voorzieningen.

Attero had al lang de noodzaak ingezien van een werkend systeem om dergelijke incidenten te melden.

Daarom hadden ze hun eigen oplossing gebouwd, het Incident Reporting System (IRS). Dankzij de geavanceerde veiligheidscultuur van het bedrijf functioneerde de IRS goed, maar het was niet ideaal.

Het kantoor – operatie kloof

Een van de problemen met Attero's IRS was dat het alleen beschikbaar was op desktopcomputers. Het grootste deel van hun personeel werkte op het veld, zodat ze het systeem niet in realtime konden gebruiken. Als er een incident was, moesten ze naar de backoffice om het te melden.

Dit was een vervelende klus voor de arbeiders. En erger nog, het management kreeg onvoldoende gegevens die vaak niet klopten. Veel details kwamen nooit in de rapporten omdat ze gewoon vergeten waren.

Er was een kloof tussen wat er ter plaatse gebeurde en wat er op kantoor werd opgenomen.

Aterro werd geconfronteerd met het probleem om diepgaande informatie te krijgen over incidenten op de werkplek. Ze hadden een digitaal systeem, maar het ontbrak een deel van de functionaliteit die ze nodig hadden. Werknemers konden het onderweg niet gebruiken. Er was geen gemakkelijke manier om bijlagen zoals foto's en documenten toe te voegen.

Hoe zit het met het melden van mobiele incidenten?

Dit was voor Attero’s veiligheidsleiders aanleiding om op zoek te gaan naar een nieuw incidentrapportagesysteem. Ze hadden een mobiele oplossing nodig waarmee werknemers overal en altijd gebeurtenissen konden melden. Een oplossing die updates onmiddellijk naar kantoor kan sturen.

Na een paar platforms te hebben uitgeprobeerd, ontdekte het bedrijf Capptions. Voor Attero was een van de eerste dingen die bij Capptions opviel de mobiele app. Ze vonden het prettig dat werknemers hierdoor incidenten konden melden zodra ze zich voordoen. Dankzij het eenvoudige rapportageproces kon iedereen het ook ter plekke vanaf hun smartphone doen.

Dit maakte Capptions tot een effectieve tool voor hun digitale incidentrapportageproces. Sterker nog, het platform bood hen de middelen om een naadloze, realtime EHS-workflow te creëren.

Bouwen aan Attero's Incident Reporting System (IRS) 2.0

Rebranding

Medewerkers waren al bekend met het interne Incident Reporting System (IRS). Om de overgang gemakkelijker te maken, besloot het bedrijf de Capptions-app een nieuwe naam te geven. De aangepaste app is ontworpen om te passen bij het IRS-logo en de kleuren. Dit bleek een succes, aangezien de meeste medewerkers snel aan de app gewend waren.

Momenteel gebruiken meer dan 1000 Attero-medewerkers en contractanten de aangepaste versie van Capptions van het bedrijf.

Geavanceerde rapportage

Een andere uitdaging waarmee Attero werd geconfronteerd, was de noodzaak om binnenkomende vuilniswagens te controleren. Het probleem was dat de meeste geen eigendom waren van Attero. Ze waren van partnerbedrijven die afval naar de verschillende sorteerplaatsen brachten.

Bij aankomst moest Attero elk stuk afval controleren om te zien of het geaccepteerd kon worden of niet. Met hun desktopgebaseerde systeem was dit vroeger een tijdrovende taak omdat het rapport niet ter plaatse kon worden gedaan. Het moest naar een computer worden overgebracht.

Om dit probleem aan te pakken, heeft Capptions een geavanceerde rapportagemodule voor Aterro gemaakt. Dit gaf werknemers de mogelijkheid om incidentrapporten onderweg in te vullen. Niet alleen dat, maar ze kunnen ook aanvullende gegevens toevoegen, zoals foto, GPS-locatie, tijd, prioriteit en beschrijving. En naast deze standaard Capptions-rapportagefuncties is er een aangepast veld voor "sorteergebied" toegevoegd. Hierdoor kon Attero hun rapportages per locatie uitsplitsen. Wanneer ze bijvoorbeeld moesten weten welke sites de meeste incidenten hadden en waarom.

Meer gegevens en snellere rapportage

Na de implementatie van Capptions kregen Attero's veiligheidsleiders eindelijk de inzichten die ze nodig hadden, in realtime. Het proces van het verzamelen van gegevens werd gestroomlijnd. De afdeling EHS kon op het gebied van veiligheid en gezondheid de vinger aan de pols houden.

Ze kunnen nu meer rapportages krijgen, waardoor ze elke maand uren besparen. En ze verzamelen meer gegevens. Als gevolg hiervan kan het bedrijf de gezondheid en veiligheid van werknemers in het algemeen verbeteren.

De stralende groene toekomst van Attero

Attero vindt dat het verwerken, recyclen en nuttig toepassen van afval efficiënt moet zijn. Het bedrijf weet dat het de grote verantwoordelijkheid heeft om het milieu veilig te houden. En met het nieuwe EHS-systeem van Attero zijn deze doelen veel gemakkelijker te bereiken. Het bedrijf verwerkt meldingen nu eenvoudig en voert afvalcontroles sneller uit. Het heeft een aangesloten personeelsbestand en beschikt over een efficiënt digitaal EHS-proces.

Client video testimonials

Click a logo to watch video testimonials of our proud clients.
Featuring our champions and their teams.