Capptions Logo

Checklist bouwrisicobeoordeling

Checklist bouwrisicobeoordeling

De bouw is een van de gevaarlijkste industrieën in Amerika, met een meer dan vier keer hoger aantal gewonden dan in welke andere industrie dan ook.

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) meldt dat bouwplaatsen elk jaar ongeveer 8 miljoen mensen naar ziekenhuizen of dokterspraktijken sturen voor verwondingen. Van de gewonde werknemers worden bijna 2 miljoen op de eerste hulp behandeld voor niet-dodelijke verwondingen die voorkomen hadden kunnen worden door het volgen van veiligheidsprocedures.

De checklist voor de risicobeoordeling van de bouw biedt een uitgebreide toolkit om locatiemanagers te helpen de risico's op hun locaties te verminderen en ongevallen te voorkomen. Deze blog behandelt alles, van steigers tot vorkheftrucks, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw hele team veilig op locatie is!

The Construction Industry

De bouwsector is de bouw van gebouwen, bruggen, wegen, tunnels en andere grote bouwprojecten. De bouwsector vertrouwt doorgaans op bouwmanagement om bouwprojecten te voltooien.

De bouwmanager zorgt ervoor dat het project op tijd en binnen de gestelde budgetten wordt opgeleverd. Een van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden is het coördineren van de logistiek voor bouwplaatsen.

Omdat het een van de gevaarlijkste industrieën is om in te werken, in combinatie met de onwil van bouwbedrijven om wijzigingen aan te brengen om een veiligere bouwplaats te creëren, lopen werknemers een hoog risico op ziekte en letsel.

Zes op de tien werknemers lopen elk jaar verwondingen op en bouwplaatsen hebben de hoogste letselcijfers van alle bedrijfstakken.

Het maakt niet uit of u een werknemer, bedrijfsmanager, bedrijfseigenaar of werknemer van een bouwbedrijf bent - dit is een bedrijfstak die ernstig letsel of overlijden kan veroorzaken.

Risks in Construction Project

Elk project gaat gepaard met risico's die grofweg in twee categorieën kunnen worden ingedeeld: risico's die verband houden met het bouwproces zelf en risico's die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de voltooide faciliteit.

Sommige van de risico's die aan het bouwproces zelf zijn verbonden, zijn gerelateerd aan het weer, zoals regen, wind of bliksem.

Risico's gerelateerd aan omstandigheden, zoals oneffen grond of onstabiele grond; en gerelateerd aan het gebruik van apparatuur, zoals elektrisch gereedschap of zware machines.

Risico's die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de voltooide faciliteit zijn onder meer brand, uitglijden en vallen en verwondingen veroorzaakt door contact met gevaarlijke materialen.

Occupational Safety and Health Administration (OSHA)

OSHA is de federale instantie die verantwoordelijk is voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in de Verenigde Staten. Het heeft de bevoegdheid om normen vast te stellen, voorschriften uit te vaardigen, trainingen te geven, inspecties uit te voeren en boetes te beoordelen voor overtredingen van normen of voorschriften.

Het bureau werd opgericht in 1971, na de goedkeuring van de Occupational Safety and Health Act (OSHA). De wet gaf OSHA de bevoegdheid om normen voor veiligheid en gezondheid op de werkplek vast te stellen en te handhaven. Het doel is om werkgerelateerde verwondingen, ziekten en dodelijke slachtoffers te verminderen.

Het bureau heeft ongeveer 2.000 inspecteurs die verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van meer dan 8 miljoen werkplekken. In het fiscale jaar 2016 heeft OSHA meer dan 83.000 citaten uitgevaardigd en boetes voorgesteld van in totaal $ 2,8 miljard.

OSHA heeft een aantal programma's die zijn ontworpen om werkgevers te helpen voldoen aan zijn normen en meer aanvullende middelen om de corrigerende maatregelen uit te leggen.

Deze programma's omvatten onderwijs en training, vrijwillige consensusnormen, samenwerkingsprogramma's, consultatiediensten en handhavingsinstrumenten om gemeenschappelijke oorzaken te bepalen of te identificeren om incidenten te elimineren en de beste praktijken

Veiligheidsmaatregelen

Om de kans op ernstig letsel of overlijden te verkleinen, zijn veiligheidsmaatregelen in deze sector essentieel. Deze veiligheidsmaatregelen, zoals veiligheidschecklists, zijn nodig om ervoor te zorgen dat werknemers geen letsel oplopen tijdens de bouw.

Er zijn veel verschillende voorzorgsmaatregelen die bouwmanagers moeten nemen. Gewoonlijk zou een lijst met enkele van deze verschillende soorten details op de vacaturesites moeten staan om de werknemers te informeren over de vele risico's van hun project. Deze kunnen de volgende punten bevatten:

  • Behandel alle elektrische gereedschappen en machines met het respect dat ze verdienen. Dit betekent dat je ze niet op een onveilige manier gebruikt, of wanneer je moe bent.
  • Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voor de taak die u uitvoert. Dit omvat veiligheidshelmen, handschoenen en laarzen met stalen neuzen.
  • Wees proactief over veiligheid op de werklocaties. Wacht niet tot een werknemer zwaar gewond of gedood is om een probleem op te lossen.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheids uitrusting

Veiligheidsuitrusting voor de bouw omvat alle dingen die bouwmanagers nodig hebben om hun bemanning te beschermen tegen verwondingen. Het gaat dan over veiligheidshelmen, werklaarzen, handschoenen, enz., maar het omvat ook meer serieuze veiligheidsvoorzieningen voor de bouw, zoals ademhalingstoestellen, gehoorbescherming, enz.).

De bouwmanager moet veiligheidsuitrusting voor de bouw bij de hand hebben en beschikbaar hebben voor werknemers. Het moet regelmatig worden gecontroleerd op juiste zorg en onderhoud.

Ademhalingstoestellen

Ademhalingstoestellen zijn belangrijk voor werknemers in de bouw vanwege de vele deeltjes in de lucht waaraan ze kunnen worden blootgesteld. Stof, dampen en andere deeltjes kunnen gevaarlijk zijn bij inademing. Een gasmasker helpt de werknemer te beschermen tegen deze gevaren. Er zijn veel verschillende soorten ademhalingstoestellen, dus de bouwmanager moet ervoor zorgen dat hij of zij het juiste type kiest voor het specifieke project.

Gehoorbescherming

Bouwvakkers zijn vaak in de buurt van luidruchtige machines en gereedschappen. Dit kan langdurige gehoorschade veroorzaken als ze geen gehoorbescherming dragen. Gehoorbescherming is er in verschillende vormen, waaronder oordopjes en oorkappen. De bouwmanager moet ervoor zorgen dat alle bouwvakkers tijdens het werk geschikte gehoorbescherming dragen.

Veiligheidshelmen en veiligheidsbrillen

Veiligheidshelmen en veiligheidsbrillen zijn belangrijk ter bescherming tegen hoofdletsel en oogletsel. De bouwmanager moet ervoor zorgen dat alle werknemers van het project ten minste een veiligheidshelm dragen wanneer ze zich in een gebied bevinden waar hun hoofd kan worden geraakt (zelfs als er geen gevaar is voor vallende voorwerpen).

Een veiligheidsbril helpt de ogen te beschermen tegen rondvliegend puin, zoals stenen of metaalkrullen. Ze helpen ook de ogen te beschermen tegen chemische spatten. Zowel veiligheidshelmen als veiligheidsbrillen moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van schade, zodat ze de drager indien nodig effectief blijven beschermen.

Bouwlaarzen

Het bezit van stevige werkschoenen kan je veiligheid bieden tijdens het werken op een bouwplaats, maar ervoor zorgen dat je ze altijd aan hebt is net zo belangrijk. Laarzen met stalen neuzen zijn cruciaal om je tenen te beschermen tegen stoten of vallende voorwerpen, vooral bij het werken met zwaar gereedschap. Stijve enkelsteun en goed loopvlakwerk om verstuikingen te voorkomen.

Voor sommige banen moeten werknemers altijd veiligheidsschoenen dragen, maar zelfs als u slechts af en toe wegkomt met laarzen met stalen neuzen, is het een goed idee om ze waar mogelijk bij u op locatie te hebben. Je weet nooit welke baan er als volgende opduikt! Het hebben van meerdere paar werklaarzen is ook een gemakkelijke manier om verschillende dresscodes op verschillende locaties te hanteren.

Wat is een checklist voor risicobeoordeling?

Een bouwrisicobeoordeling is een analyse van wat er mis kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen of de gevolgen ervan kunnen worden beperkt.

Dit houdt in dat wordt gekeken naar de waarschijnlijkheid dat iets gebeurt, de ernst van de mogelijke impact als het gebeurt en wie door die gebeurtenis wordt getroffen. Een chemisch bedrijf kan bijvoorbeeld een constructierisicobeoordeling uitvoeren op hun productieproces voordat er wijzigingen worden aangebracht om te zien wat er mis kan gaan.

Dit omvat het beoordelen van eventuele problemen met de verwerking van nieuwe chemicaliën op het gebied van veiligheid voor werknemers, milieueffecten door lekken of morsen van chemicaliën, economische schade als gevolg van verloren productietijd als er zich toch ongelukken voordoen, enz.

Bij een meer uitgebreide beoordeling kan ook worden overwogen of er voldoende training is gegeven aan personeel dat machines of apparatuur bedient in de buurt van gevaarlijke gebieden ("Is er voldoende ruimte rond tanks waar gasleidingen lopen?", "Zijn operators volledig op de hoogte van noodstopprocedures?")

Een checklist voor risicobeoordeling helpt ervoor te zorgen dat alle potentiële risico's in overweging worden genomen voordat er wijzigingen worden aangebracht. Het kan ook worden gebruikt als een hulpmiddel om de voortgang bij te houden en ervoor te zorgen dat alle gevaren zijn geïdentificeerd en aangepakt.

Een lijst met vragen die moeten worden beantwoord om de risico's van een bepaalde taak, gebeurtenis of activiteit te beoordelen. De vragen kunnen variëren afhankelijk van het type risico dat wordt beoordeeld, maar zullen doorgaans de volgende onderwerpen behandelen:

  • Wat kan er mis gaan (identificeren)
  • Wat zouden de gevolgen zijn als het mis zou gaan (ernst)
  • Wie zou worden beïnvloed (impact)

Capptions is een geweldige software om uw bouwrisicobeoordelingen uit te voeren.

{{cta('70c87060-6572-42ab-9685-7516cd796d4b')}}

Wat zijn de 5 categorieën van risicoconstructie?

De vijf categorieën van risicoconstructies zijn project, locatie, producten of materialen, mensen en omgeving. Wanneer risico's samenhangen met het bouwproces zelf, kunnen deze worden geclassificeerd als interne of externe risicofactoren.

Interne factoren komen over het algemeen voort uit direct contact met de bouwplaats, zoals atmosfeerrisico's, waaronder asbestophoping in bepaalde gebouwen. Aan de andere kant kunnen externe risicofactoren gevaarlijke weersomstandigheden omvatten, zoals stormen die schade kunnen veroorzaken aan constructies op het project.

Daarom is het bij het overwegen van deze twee dingen belangrijk dat u deze risico's waar mogelijk tijdens de pre-constructiefase inspecteert, want als de bouw eenmaal is begonnen, zullen de kosten exponentieel stijgen om eventuele schade door een slechte planning te herstellen.

Hoe schrijf je een bouwrisicobeoordeling?

Een van de belangrijkste factoren bij het formuleren van de risico's is hoeveel schade kan worden aangericht aan mensen of eigendommen. Sommige risico's veroorzaken meer vernietiging dan andere, zoals aardbevingen (die ook mensen doden) en tornado's (die dat niet doen). De omvang van de bedreigingen kan ervoor zorgen dat kinderen die gras maaien veel minder gevaarlijk lijken dan bouwen.

Voordat u potentiële risico's beoordeelt, is het noodzakelijk om ze op papier te schrijven. Als u eenmaal begint met beoordelen, heeft u de neiging niet verder te gaan met alle items op uw lijst. Het is ook erg handig als de persoonsbeoordeling de site kent. Het is gemakkelijker om te beschrijven wat daar gebeurt, in plaats van 100% te vertrouwen op de beschrijving van iemand anders of onzekere herinneringen.

Wat zijn de 5 elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij een risicobeoordeling?

Bij een risicobeoordeling moet rekening worden gehouden met vijf elementen: het milieu, gezondheid en veiligheid, risico's met betrekking tot andere mensen of eigendommen, risico's die verband houden met de gevaren zelf, en tenslotte wie primair verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van risicobeheeractiviteiten.

  1. Omgeving: het beschouwen van de externe omgeving is iets dat moet worden gedaan voordat je naar iets anders kijkt. Wat voor soort weer heeft deze site? Zijn het extreme temperaturen? Specifieke geografische omstandigheden die de veiligheid van werknemers kunnen beïnvloeden? Er moet rekening worden gehouden met de algemene omgevingsomstandigheden.
  2. Gezondheid en veiligheid: de hoogste prioriteit voor iedereen die werkgerelateerde activiteiten uitvoert, moet de gezondheid en veiligheid van de werknemers zijn. Of het nu gaat om de bouw of mijnbouw of alleen werken ergens buiten hun kantoor, veiligheid moet altijd de eerste overweging zijn.
  3. Risico's voor andere mensen of eigendommen: Dit element kan worden onderverdeeld in twee delen: mensen en eigendom. Als werkgevers kijken naar risico's voor andere mensen, moeten werkgevers nadenken over zaken als uitglijden, struikelen en vallen (vooral als er een risico op letsel is), contact met gevaarlijke stoffen, verwondingen bij het handmatig hanteren, enz. Met risico's voor eigendommen kan het denk aan branden, explosies, diefstal, schade aan apparatuur of voertuigen.
  4. Gevaren zelf: Dit omvat zowel fysieke als chemische gevaren. Het is belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van mogelijke gevaren waarmee ze te maken kunnen krijgen bij het uitvoeren van hun werktaken.
  5. Primaire verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van risicobeheer: dit is waarschijnlijk het belangrijkste element waarmee u rekening moet houden bij het uitvoeren van een risicobeoordeling. Werkgevers moeten vaststellen wie primair verantwoordelijk is voor het uitvoeren van risicobeheeractiviteiten en een plan opstellen voor de uitvoering van deze activiteiten.

Conclusie

Het is belangrijk om u bewust te zijn van alle risico's die gepaard gaan met bouwprojecten. Een manier om dit te doen is door een kijkje te nemen op onze checklist. Deze lijst helpt u te begrijpen hoe uw bedrijf risico's in uw toekomstige projecten kan beperken of vermijden.

U kunt deze richtlijnen ook gebruiken als een sjabloon voor het maken van richtlijnen voor individuele aannemers in uw team die deze moeten volgen voordat ze met werkzaamheden ter plaatse beginnen.

Het doornemen van deze lijst zou u een idee moeten geven van welke gebieden verbetering behoeven als deze nog niet zijn aangepakt!

Ontvang een gratis live demo van Capptions om te zien hoe onze software uw bouwbedrijf kan helpen

{{cta('3b7ac688-8dbf-4f64-9df1-288600463d12')}}

Client video testimonials

Click a logo to watch video testimonials of our proud clients.
Featuring our champions and their teams.