Stellar

Denken kleinere bedrijven dat ze te klein zijn om te digitaliseren?

Image

Mate van digitalisering in Nederland

Het CBS heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin staat dat ongeveer een derde van de Nederlandse bedrijven de processen in hun dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks heeft gedigitaliseerd. In zekere zin is dit natuurlijk logisch. Je zou je kunnen veronderstellen dat kleinere bedrijven minder geld hebben om uit te geven aan software of andere digitalisering inspanningen. Maar ik heb een andere kijk op de zaak. Ik denk dat het mogelijk is dat kleinere bedrijven denken dat ze te klein zijn voor digitalisering. Met de focus op ‘te’.


Bron:

Het rapport gaat dieper in op welke soorten processen worden gedigitaliseerd en er is een duidelijke trend in externe processen die meer digitaal zijn. Bijvoorbeeld het verzenden van facturen en het beheren van klantgegevens. Deze processen hebben allemaal te maken met externe partijen. Maar hoe zit het met interne processen?

Dit viel me op in een recent gesprek met een kennis. Hij werkt in de bouw, voor een aannemersbedrijf. Ik weet niet zeker hoeveel personeel ze hebben, maar hij beschreef het als 'klein'. Toen ik meer uitleg gaf over Capptions en hoe het ook als voorbeeld in de bouw kan worden gebruikt, zei hij dat het interessant was, maar dat zij te klein zijn voor zoiets.

Ik stonder toen niet echt bij stil, maar toen deelde een collega het CBS-rapport en dacht ik er nog eens over na. Is het mogelijk dat kleinere bedrijven dit vooroordeel over software hebben, en EHS software specifiek in dit geval, dat het alleen bedoeld is voor 'grote' bedrijven?

Of is het simpelweg dat digitalisering iets is dat nog moet worden bereikt vanwege budgettaire kwesties? Zijn ze misschien wat ouderwetser? Of is er een andere reden waarom ze achterblijven?

Klein beginnen

Een van de dingen waar we bij Capptions in geloven is: klein beginnen. En dit geldt zelfs voor de grotere bedrijven die we bedienen. EHS software is nou eenmaal een breed begrip en zeker in ons geval. Wij hebben Capptions zo gebouwd dat je het zelf kunt inrichten. Je kunt je eigen formulieren digitaliseren, workflows bepalen en rapportage instellen. Dat betekent dat je Capptions kunt gebruiken voor verschillende doeleinden.

Een KAM of QHSE management systeem klinkt best complex. Maar in veel gevallen is het zo dat bedrijven graag een proces willen digitaliseren. Zoals bijvoorbeeld een werkplekinspectie. Zo’n inspectie is onderdeel van het veiligheidsprogramma van een bedrijf en kun je doen met EHS software, maar de basis is het willen digitaliseren.

Zo zijn er nog oneindig veel voorbeelden van processen die je met Capptions kunt doen. Ook de grote bedrijven beginnen vaak bij zo’n klein proces en pakken er dan meer bij. Dat is dan ook de reden dat we vallen onder het dakje EHS software. Omdat je al die processen vrij makkelijk kunt onderbrengen in jouw omgeving binnen ons platform.

Digitaliseren voor iedereen

Wij hopen dat ook de kleinere bedrijven stappen zullen ondernemen om hun processen te digitaliseren. Het kan hen namelijk op weg helpen naar grotere verbeteringen. Zoals bijvoorbeeld Van der Ende, die . Ze hebben daardoor meer data en een hogere kwaliteit van data. Waardoor ze in staat zijn om betere en snellere beslissingen te nemen.

Ben je benieuwd of we jou ook kunnen helpen bij het digitaliseren en optimaliseren van jouw proces? Neem gerust even contact op. We denken graag met je mee!

Client video testimonials

Click a logo to watch video testimonials of our proud clients.
Featuring our champions and their teams.